Voedselbeleid en milieubeleid

Wat wordt er wanneer gegeten en gedronken in Het Kabouterhuis en waarom.

Om ongeveer 9.45 uur krijgen de kinderen in de kring fruit aangeboden.
De Pedagogisch Medewerker maakt het fruit schoon en snijdt het in stukjes. Elke dag zijn er appels en bananen. Dit wordt afwisselend aangevuld met divers ander fruit zoals kiwi, mandarijn, sinaasappel, druiven of meloen.
De kinderen krijgen eerst een stukje appel (met schil). Daarna wordt al het fruit op een bord gelegd en kan het kind elke keer als het bordje langs komt kiezen wat hij/zij wil.
Kinderen die geen fruit eten wordt toch elke dag gevraagd of zij een stukje willen maar het wordt niet opgedrongen. Na het fruit eten de kinderen een biscuitje en drinken een glaasje water.
De kinderen drinken uit een gewone drinkbeker zonder oortjes. Kinderen die nog niet gewend zijn om uit een gewone beker te drinken krijgen eerst een tuitbeker en kort daarna de tuitbeker zonder deksel om zo snel mogelijk over te gaan op de gewone beker. Het drinken uit een gewone beker is goed voor de ontwikkeling van de mondspieren.

Om 12.00 uur gaan we met ons allen aan tafel voor de lunch. De kinderen drinken een bekertje melk en/of water. De kinderen krijgen maximaal 4 halve boterhammen, dus 2 boterhammen, en eventueel een maiswafel. Op tafel staat komkommer en paprika voor de kinderen die dat lekker vinden.
Als eerste halve boterham mogen de kinderen een tosti met kaas of kiezen voor hartig beleg. Hierna hebben de kinderen de keuze uit smeerkaas, vegetarische smeerworst, appelstroop, pindakaas of jam. Er mag één halve boterham met jam worden gegeten, het andere beleg mag meerdere keren worden gekozen.
De boterhammen worden besmeerd met margarine. Hierin zitten meer onverzadigde vetten dan in halvarine.
De kaas en smeerkaas is 30+ kaas. In kaas zitten verzadigde vetten. Deze zijn weer minder goed en daarom kiezen wij voor de minder vette variant.
De halve boterhammetjes worden dubbelgeklapt gegeten of in stukjes gesneden als het kind dit wil of om het kind te stimuleren rustig kleine hapjes te eten.

Om 14.15 drinken de kinderen een kopje thee of water met een biscuitje erbij.

Om 16.15 uur kunnen de kinderen een kopje groentebouillon of water drinken. We eten een soepstengel met daarbij rauwkost zoals plakjes komkommer, stukjes wortel, avocado en paprika.
Dit is bewust het laatste eetmoment in Het Kabouterhuis zodat de kinderen weer trek hebben als zij thuis hun avondmaaltijd krijgen.

Traktaties
Als een kind jarig is mag het trakteren. Ouders beslissen zelf wat zij hun kind laten trakteren. Wij adviseren wel om een kleine traktatie te geven. Zoals een doosje rozijntjes, fruit of een peuterkoekje. Als er meerdere snoepitems in een zakje zitten laten we de kinderen er één kiezen en de rest gaat mee naar huis.

Ons milieubeleid
Ook al zijn de kinderen nog zo klein, er wordt in een kinderdagverblijf heel wat afval geproduceerd.
Wij verkleinen de afvalberg door luiers alleen te verschonen als het nodig is. We gebruiken de luiers van het Kruidvat. Deze zijn gecertificeerd met het Europese EU Ecolabel. Dit keurmerk garandeert dat in de hele levenscyclus van luiers de milieubelasting laag is. We gooien de luiers niet bij het restafval maar in een aparte container die maandelijks wordt opgehaald om gerecycled te worden. Ook ons plastic, papier, glas en de fruit- groente-en broodresten zamelen we apart in.
Zo blijft er maar weinig restafval over en dragen wij bij aan een kleinere ecologische voetafdruk.