Voedselbeleid en milieubeleid

Wat wordt er wanneer gegeten en gedronken in Het Kabouterhuis en waarom.

Om ongeveer 9.45 uur krijgen de kinderen in de kring fruit aangeboden.
De Pedagogisch Medewerker maakt het fruit schoon en snijdt het in stukjes. Elke dag zijn er appels en bananen. Dit wordt afwisselend aangevuld met divers ander fruit zoals kiwi, mandarijn, sinaasappel, druiven of meloen.
De kinderen krijgen eerst een stukje appel (met schil). Daarna wordt al het fruit op een bord gelegd en kan het kind elke keer als het bordje langs komt kiezen wat hij/zij wil.
Kinderen die geen fruit eten wordt toch elke dag gevraagd of zij een stukje willen maar het wordt niet opgedrongen. Na het fruit eten de kinderen een biscuitje en drinken een glaasje water.
De kinderen drinken uit een gewone drinkbeker zonder oortjes. Kinderen die nog niet gewend zijn om uit een gewone beker te drinken krijgen eerst een tuitbeker en kort daarna de tuitbeker zonder deksel om zo snel mogelijk over te gaan op de gewone beker. Het drinken uit een gewone beker is goed voor de ontwikkeling van de mondspieren.

Om 11.45 uur gaan we met ons allen aan tafel voor de lunch. De kinderen krijgen eerst soep. Deze is zelfgemaakt van verse groente. Elke week is een andere groente het hoofdingrediënt.  De soep wordt met de blender fijngemaakt zodat de kinderen de soep kunnen drinken. De kinderen krijgen bij de soep een volkoren soepstengel en daarna 3 halve boterhammen. Als afsluiter plakjes komkommer en paprika.
Als broodbeleg hebben de kinderen de keuze uit smeerkaas, vegetarische smeerworst, appelstroop of honing, pindakaas en hummus.
De boterhammen worden besmeerd met margarine. Hierin zitten meer onverzadigde vetten dan in halvarine.
De halve boterhammetjes worden dubbelgeklapt gegeten of in stukjes gesneden als het kind dit wil of om het kind te stimuleren rustig kleine hapjes te eten.

Om 14.15 drinken de kinderen een kopje thee of water met een biscuitje erbij.

Om 16.15 uur gaan we aan tafel met de kinderen voor een kleine snack. Zij krijgen een cracker die zij zelf mogen besmeren met hummus, groentespread of smeerkaas. Hierbij krijgen zij rauwkost zoals plakjes komkommer, stukjes wortel, en paprika.
Dit is bewust het laatste eetmoment in Het Kabouterhuis zodat de kinderen weer trek hebben als zij thuis hun avondmaaltijd krijgen.

Traktaties

Natuurlijk vieren we de derde en de vierde verjaardag van uw kind. Er worden slingers opgehangen en er is een mooie feestmuts voor de jarige. Met ons allen zingen we de jarige toe en we toveren een cadeautje uit de toverdoos.
De derde verjaardag van uw kind wordt gevierd zonder de ouders erbij en zonder traktatie. We hebben een feesttrommel met doosjes rozijntjes. De jarige deelt uit deze trommel uit.
Bij het vieren van de vierde verjaardag en tevens het afscheid van Het Kabouterhuis nodigen wij de ouders uit om het feest mee te vieren. De kinderen mogen van huis een traktatie meenemen.
Voor ideeën kunt u kijken op de website www.voedingscentrum.nl

Ons milieubeleid
Ook al zijn de kinderen nog zo klein, er wordt in een kinderdagverblijf heel wat afval geproduceerd.
Wij verkleinen de afvalberg door luiers alleen te verschonen als het nodig is. We gebruiken de luiers van het Kruidvat. Deze zijn gecertificeerd met het Europese EU Ecolabel. Dit keurmerk garandeert dat in de hele levenscyclus van luiers de milieubelasting laag is. Ons plastic, papier, glas en de fruit- groente-en broodresten zamelen we apart in.
Zo blijft er maar weinig restafval over en dragen wij bij aan een kleinere ecologische voetafdruk.