Slaapbeleid

Voor kinderen die tot 15.15 uur of tot 18.15 uur in Het Kabouterhuis zijn is er de mogelijkheid om te slapen tussen 13.00 en 15.00 uur.

Lokaal 1 is in de middag de speelruimte en lokaal 2 wordt ingericht als slaapruimte. Een groot deel wordt vrijgemaakt om de rustbedjes neer te zetten. Ieder kind heeft een eigen afgesloten bakje met daarin het dekentje en de sloop. Eventueel een knuffel of speen. Zo krijgt het kind elke keer zijn/haar eigen beddengoed. Het beddengoed wordt regelmatig volgens schema gewassen.

Eén van de leidsters is volgens rooster degene die de kinderen begeleidt bij het slapen en wakker worden. Zij zet om 12.45 uur de bedjes klaar, doet de gordijnen dicht en helpt de kinderen uitkleden en in bedje kruipen.
Vaak zal een van de andere leidsters hierbij helpen.
De leidster doet de gordijnen dicht en de lichten uit. De leidster blijft in het lokaal.
Met de ouders wordt afgesproken hoe lang het kind mag slapen.
Kinderen die bijvoorbeeld niet langer dan 45 minuten mogen slapen worden wakker gemaakt na 45 minuten en meegenomen naar het speellokaal.
Kinderen die niet in slaap vallen maar rustig liggen kunnen op deze manier toch uitrusten.
Kinderen die niet in slaap vallen en uit bed willen worden naar het speellokaal gebracht.
Om ongeveer 14.45 doet de leidster de gordijnen open en maakt de nog slapende kindjes één voor één wakker en helpt met aankleden. Om 15.00 uur zijn alle kindjes wakker.
Op verzoek van de ouders is het mogelijk om de kinderen (die tot 18.15 uur blijven) langer te laten slapen dan tot 15.00 uur.