Thema’s en activiteiten

Thema
We werken regelmatig aan een thema. Gedurende een aantal weken besteden we aandacht aan een voor de peuters interessant en leerzaam onderwerp. Dit thema komt dan terug in de aankleding van het lokaal, de kringgesprekken, de liedjes, de yoga, de boekjes en de knutselwerken. Voorbeelden: tegenstellingen, muziek, cijfers, kriebelbeestjes, de nationale voorleesdagen.

Lezen en zingen dragen veel bij aan de taalontwikkeling. We doen dit dan ook elke dag. We spelen hierbij in op de belevingswereld van de peuters. Dat kan zijn de geboorte van een zusje of broertje, een dagje uit naar de kinderboerderij, samen spelen enz. Ook de jaargetijden, de feesten en de thema’s zijn van invloed op de keuze van boekjes en liedjes. Daarnaast zingen we regelmatig bewegingsliedjes.

Opa’s en oma’s
Elke veertien dagen krijgen we visite van de opa’s en oma’s. Een aantal mensen uit verzorgingstehuis de Houttuinen komt bij ons op de koffie. We zingen met elkaar de bekende kinderliedjes. De ouderen én de kinderen genieten van deze ontmoetingen.

Yoga
Eén van de leidsters is yogadocente. Regelmatig geeft zij yogales aan de kinderen. Een yogales is een mix van inspannings-, ontspannings- en ademhalings- oefeningen. De inspanningsoefeningen zorgen voor een betere beheersing van de spieren en voor een goede lichaamshouding. De ontspanningsmomenten zorgen voor rust. De ademhalingsoefeningen zorgen voor een goede stofwisseling en maken het kind bewust van zijn/haar lichaam. Daarbij krijgen ook de concentratie en de zintuigen aandacht.
De yoga heeft een speels karakter. De kinderen beelden vaak dieren of bomen uit. En soms ook een fiets, een boot of een dubbelgeklapte boterham!
Als er een themaweek is wordt de yogales hieraan gekoppeld.

Knutselen
De jaargetijden, de nationale feesten en de thema’s vormen een leidraad bij het knutselen.
De peuters verven, kleuren, plakken enz. op hun eigen manier. Wat zij mooi vinden, vinden wij ook mooi.

Verjaardag vieren
Natuurlijk vieren we de derde en de vierde verjaardag van uw kind. Er worden slingers opgehangen, er is een mooie feestmuts voor de jarige en met ons allen zingen we de jarige toe. We toveren een cadeautje uit de toverdoos en uw kind mag trakteren. We vinden het gezellig als u het feest meeviert. U kunt foto´s maken en/of filmen.